Leerbijeenkomst ‘Groenblauwe dooradering: de volgende stappen’

Donderdag 6 juli 2023 van 13.00 uur – 15.30 uur (online) 

Welke mogelijkheden hebben provincies bij de implementatie? 

Op donderdag 6 juli 2023 organiseerde het Lerend Netwerk Vernieuwing Natuurbeleid de online leerbijeenkomst: ‘Groenblauwe dooradering: de volgende stappen’.  

De volgende stappen

Dit is een vervolg op de bijeenkomst van 24 januari 2023waar we ingingen op hoe provincies de ambitie van 10% groenblauwe dooradering kunnen oppakken in het kader van het NPLG. In de bijeenkomst van 6 juli zijn we vooral ingegaan op hoe je kunt omgaan met definities en monitoring en op welke wijze provincies groenblauwe dooradering willen implementeren en waar zij daarbij tegenaan lopen.

Doel van de bijeenkomst

Via het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) zal de ambitie van 10% groenblauwe dooradering verder concreet gemaakt worden, met doelen, instrumenten en geld. Provincies hebben de gebiedsplannen op 1 juli 2023 ingediend. Het blijkt echter dat er nog veel vragen bij provincies spelen over o.a. definities en monitoring, en dat provincies tegen veel zaken aanlopen bij de implementatie van groenblauwe dooradering. Over deze onderwerpen hebben wij op de bijeenkomst van 6 juli informatie gedeeld en zijn we met elkaar in gesprek gegaan.

Programma 

In de afgelopen maanden heeft een werkgroep de definities van groenblauwe dooradering uitgewerkt in een factsheet. Dit en de eerste bevindingen van de werkgroep monitoring zijn gepresenteerd door Carlo Braat (Brabants Landschap). Jaap Dirkmaat (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) deelde zijn visie op succes- en faalfactoren bij de realisatie van groenblauwe dooradering op basis van ervaringen in de Ooijpolder. Foppe van der Meer (Landschapsbeheer Fryslân) vertelde over de aanpak in de Noardlike Fryske Wâlden. En Mark Ronda (provincie Drenthe) vertelde waar zij tegenaan lopen in Drenthe.

Zie hier voor het verslag van de bijeenkomst (inclusief de presentaties).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *