Hoe kan ik als provinciale coördinator een natuurinclusieve beweging op gang brengen en versterken?

Uitwisselings- en inspiratiebijeenkomst voor de provinciale coördinatoren Natuurinclusief

Er zijn momenteel relatief veel nieuwe coördinatoren Natuurincusief bij de provincies. Ook is de politieke en bestuurlijke context waarin de provincies opereren sinds de provinciale en Tweede Kamerverkiezingen in 2023 erg veranderd, waardoor ook het thema Natuurinclusief in een ander licht is komen te staan, veelal met een lastige uitgangspositie. Bij sommige provincies is het thema zelfs helemaal van de agenda gevallen, bij sommige andere provincies zijn er veel minder middelen en capaciteit beschikbaar.

Een aantal nieuwe coördinatoren, maar ook coördinatoren die al langer meedraaien, hebben aangegeven dat ze behoefte hebben aan kennisdelen en leren van en met elkaar over:

  • Hoe pak ik het proces aan om te komen tot een kansenagenda binnen mijn provincie?
  • Hoe breng ik een beweging op gang? Binnen het provinciehuis, met collega’s uit andere domeinen, maar ook met stakeholders in de provincie.
  • Wat betekent het dat ik geen grote formele opdracht (tijd en geld) heb, maar wel energie wil mobiliseren op dit thema zodat er vanuit andere domeinen meer natuurinclusief gewerkt kan worden? Hoe doe ik dat zo effectief en efficiënt mogelijk?

Daarom organiseren we op 29 oktober 2024 een bijeenkomst waarbij de provinciale coördinatoren Natuurinclusief onderling en met medewerkers van het landelijke Programmabureau Natuurinclusief kennis en expertise kunnen uitwisselen over hoe je de natuurinclusieve beweging op gang kunt brengen en versterken. Daarvoor bieden we enerzijds ruimte om te leren van goede voorbeelden van andere provincies. Anderzijds bieden we inspiratie door medewerkers van het programmabureau om input en reflectie te vragen over het organiseren van beweging en verandering. Belangrijk uitgangspunt is een intervisie-achtig insteek, waarbij de provinciale coördinatoren concrete leervragen inbrengen en er vervolgens een open gesprek met collega’s van andere provincies en medewerkers van het programmabureau ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *