Uitwisselingsbijeenkomst over hoe verstoring van recreatie op natuur kan worden bepaald en verminderd

Donderdag 17 oktober 2024 van 9:30 uur – 11:30 uur (online)  

Samen met de provincies Fryslân en Groningen organiseert het Lerend Netwerk Vernieuwing Natuurbeleid een verkennende online bijeenkomst waar provincies van experts en van elkaar kunnen leren over hoe verstoring van recreatie op natuur kan worden bepaald en verminderd. Met behulp van experts en praktijkvoorbeelden van provincies willen we verkennen welke kennis, inzichten, aanpakken en methodieken er zoal zijn, zodat provincies meer en beter beleid kunnen ontwikkelen op dit thema. Ook willen we bekijken of er eventueel behoefte is aan meer verdiepende vervolgsessies, en of provincies meer samen willen optrekken rondom dit thema.

Hoe kun je verstoring van recreatie op natuur bepalen, meten en monitoren? Hoe werkt verstoring, en welke kennis, inzichten, aanpakken, methoden, modellen en tools zijn hiervoor beschikbaar vanuit de wetenschap en in de beleidspraktijk? Hoe ga je om met onzekerheden bij het bepalen van (de causaliteit van) de verstoring van recreatie op natuur? En hoe kun je het beste maatregelen nemen om de verstoring van recreatie op natuur te verminderen? Welke maatregelen zijn er, en hoe kom je (samen met betrokken partijen) tot het nemen van passende maatregelen?  

Programma    

9:30 uur – Welkom en introductie
Door voorzitter Marcel Pleijte (Wageningen Environmental Research)   

9:35 uur – Toelichting op de zoektocht van de provincie Fryslân; herkennen andere provincies dit?
Jildau Wiersma (provincie Fryslân) licht kort het onderzoek toe dat de provincie momenteel uitzet naar de bronnen van verstoring in het Friese Merengebied (onder andere door de watersport en recreatie). Waar loopt de provincie tegenaan, welke vragen leven er, waar heeft de provincie behoefte aan? Herkennen andere provincies deze zoektocht en vragen, of zijn er andere of aanvullende vragen, zoekrichtingen en leerbehoeften?   

9:45 uur – Presentatie over hoe verstoring van recreatie op natuur kan worden bepaald, gemeten en verminderd
Karen Krijgsveld (Wageningen Environmental Research) gaat in op de inzichten uit de literatuurstudie van Vogelbescherming uit 2022 over hoe verstoring werkt, welke effecten recreatie op natuur heeft en met welke maatregelen die kunnen worden beperkt.   

10:10 uur – Presentatie over de aanpak in Nationaal Park Hollandse Duinen
Tinco Lycklama (Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd) vertelt over het onderzoek uit 2024 naar het huidige recreatieve gebruik en de recreatiegevoelige natuur in de Natura 2000 gebieden, waarbij een methode is ontwikkeld om met natuur- en recreatieprofielenkaarten de discussie te faciliteren over hoe balans tussen natuur en recreatie kan worden gerealiseerd.  

10:35 uur – Korte pauze   10:40 uur – Presentatie over het Recreatiezoneringsplan Veluwe Bram Zandstra (provincie Gelderland) vertelt over hoe de provincie met het recreatiezoneringsplan voor de Veluwe uit 2022 streeft naar een goede balans tussen natuur en recreatie. Hoe is dit zoneringsplan tot stand gekomen, welk proces is daarbij doorlopen, welke maatregelen worden genomen, hoe zijn die onderbouwd met onderzoek naar verstoring van recreatie op natuur, welke struikelblokken zijn tegengekomen, en welke vermindering van verstoring is eventueel reeds opgetreden?  

11:00 uur – Discussie  

11:20 uur – Mogelijk vervolg en afsluiting  

11:30 uur – Einde    


Aanmelden 
Ben je binnen jouw provincie bezig met beleid voor natuur of recreatie, en geïnteresseerd in hoe natuur en recreatie meer in balans kunnen worden ontwikkeld, neem dan deel aan deze online leerbijeenkomst! En als je denkt dat deze bijeenkomst voor een collega interessant is, stuur deze uitnodiging dan gerust door. Geef je op door uiterlijk 14 oktober te mailen naar Irini.Salverda@wur.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *